Geschiedenis

Vuurmond 7,5tl Nr.1

Benaming
Vickers model 1931 ‘7,5tl Nr. 1’.

Fabrikant
Vickers-Armstrong (VK), licentiebouw door Artillerie Inrichting.

In gebruik
1935-1940 bij de Luchtdoelartillerie van de Koninklijke Landmacht.

Aantal
72 (24 batterijen) operationeel op 10 mei 1940. In 1934 kocht Nederland een eerste serie van 24 stuks van deze kanonnen bij de fabrikant. O.l.v. de Artillerie Inrichting werden later nog 30 stuks in licentie gebouwd.

Functie
Luchtdoelkanon. Met dit kanon werden luchtdoelen bestreden.

Hoofdonderdelen  

Werking
Het kanon ontving via datakabels richtinformatie (azimut, elevatie) van een rekentoestel. De granaat werd vlak voor het afvuren ‘getempeerd’ waarbij een tijdsontsteking in de granaat in werking werd gesteld. Hierdoor hoefde geen directe treffer op het doel plaats te vinden om toch effectief vuur uit te brengen.

Bijzonderheid
Het kanon in de collectie van de HCGLVD is in mei 1940 ingezet bij de 13e Batterij gestationeerd bij Voorburg ter verdediging van het vliegveld Ypenburg. Deze batterij werd op 10 mei door de Duitsers gebombardeerd waarbij de gehele stuksbemanning van dit kanon sneuvelde en het kanon beschadigd raakte.

Prestaties 

Bediening
10 militairen

Technische details

Bijzonderheid
Op 10 mei 1940 stonden nog ruim 100 afgebouwde kanonnen 7,5tl Nr. 1 in opslag bij de fabrikant, de Artillerie Inrichtingen te Zaandam. Deze kanonnen waren niet operationeel inzetbaar omdat hiervoor de rekentoestellen ontbraken.