Geschiedenis

Rekentoestel

Benaming
A.A. No 1 Mk IIIC, ‘Rekentoestel’

Fabrikant
Vickers (VK). In Nederland werden rekentoestellen geproduceerd door onder andere Berkog en Hazemeijer.

In gebruik
ca. 1925 - 1940 bij de Luchtdoelartillerie van de Kon. Landmacht en het Koninklijk Nederlands-Indische Leger.

Functie
Rekentoestel. Het rekentoestel berekende de voorhoudshoek (azimut en elevatie) voor de gekoppelde kanonnen. Bij sommige rekentoestellen werd ook de tijdsontsteling voor de granaten berekend.

Werking
Per type kanon was een specifiek rekentoestel nodig. Het rekentoestel fungeerde als analoge computer om de gekoppelde kanonnen van richtinformatie te voorzien zodat een doel effectief kon worden bestreden. In het apparaat werden allereerst de statische gegevens ingevoerd (bijv. windrichting en -sterkte, temperatuur, luchtdruk) die van invloed zijn op de baan van een afgevuurde granaat. Daarna werden de doelgegevens ingevoerd (hoogte, afstand, koers, snelheid). Het rekentoestel berekende de richtinformatie (voorhoudshoek) en stuurde deze via een datakabel naar de gekoppelde kanonnen. De schutters namen deze richtinformatie over.

Bijzonderheid
Dit type rekentoestel behoort bij het Vickers 3,7 inch kanon dat pas ná de Tweede Wereldoorlog in gebruik kwam in Nederland. Vóór de oorlog waren in Nederland en Nederlandsch-Indië wel al rekentoestellen in gebruik, waaronder de hieronder getoonde Berkog M VIII.

Bediening
7 militairen