Radar Flycatcher
Benaming
KL/MSS 6720 ‘Flycatcher’
Fabrikant
Hollandse Signaalapparaten B.V. (nu Thales Nederland te Hengelo Ov).
In gebruik
1979 - 2005 bij de Short Range Air Defence eenheden en de 12e Groep Geleide Wapens van de Kon. Luchtmacht en de Luchtdoelartillerie van de Kon. Landmacht.
Aantal
25 KLu + 30 KL
Functie
Doelopsporings- en vuurleidingsradar. Met deze radar werden luchtdoelen opgespoord, geïdentificeerd, gevolgd en de doelgegevens van de radar omgezet in richtinformatie voor de 2 of 3 aan de Flycatcher gekoppelde 40L70 kanonnen.
Hoofdonderdelen
- Rondzoekradar: balkvormige radome op het dak van de Flycatcher.
- Doelvolgradar: boven de rondzoekradar.
- Optisch doelvolgmiddel: naast de doelvolgradar.
- Rekentoestel: inwendig.
Werking
De rondzoekradar speurde het luchtruim af. Doelen werden geprojecteerd bij de vuurleidingsofficier, die het doel identificeerde en toewees aan de doelvolgradar. De gegevens van de doelvolgradar werden door het rekentoestel omgezet in richtinformatie (elevatie en azimut) voor de kanonnen die via datakabels naar de kanonnen werd gestuurd. Het doel kon passief met de TV-camera worden gevolgd, maar voor het vuren was de doelvolgradar noodzakelijk om de nauwkeurige positie- en koersgegevens van het doel te bepalen.
Radarprincipe
- Puls-Doppler radar
- Track-while-scan: de rondzoekradar kan doelen blijven detecteren ook als de doelvolgradar al een doel volgt.
Prestaties
- Bereik rondzoekradar: 20 km
- Bereik doelvolgradar: 20 km
Bediening
2 militairen
Technische details
- Frequentie: Rondzoekradar 10-20 GHz, doelvolgradar 26,5-32 GHz
- Zendvermogen: 160 kW
- Rotatiesnelheid rondzoekradar: 1 omwenteling/sec
- Gewicht: 2,7 ton
Bijzonderheden
De Flycatcher werd in 1979 bij de Kon. Luchtmacht ingevoerd. Tussen de luchtmachtversie en de vanaf 1991 bij de landmacht ingevoerde versie zijn kleine technische verschillen. Beide modellen van de Flycatcher zijn opgenomen in de collectie van de HCGLVD. In later jaren is een Flycatcher gemodificeerd om de vogeltrek te kunnen monitoren.